Tahkon Leidit nousi Superpesikseen – Nuorella joukkueella hurjasti potentiaalia

Kategoria Naisten Superpesis | 0
Kuva: Lasse Wirzenius

Hyvinkäällä on tehty jo useampi vuosi määrätietoista työtä naispesäpallon kehittämisen suhteen. Tahkon Leidit nousi Ykköspesikseen kaudeksi 2015, ja kolmen vuoden projekti naisten Ykköspesiksessä johti upeasti superpesisnousuun. Joukkueen nykyinen kakkospelinjohtaja Jukka Eronen on ollut projektissa mukana aina maakuntasarjasta lähtien.

– Kesä 2017 oli meille iso tulosvuosi, johon laitettiin kaikki likoon. Kaksi edellistä kautta Ykköspesiksessä olivat nuorelle pelaajarungollemme tärkeää kasvun aikaa. Iiro Haimi tuli edellisvuotena vastuuvalmentajaksi, ja tuo ensimmäinen vuosi olikin meille hyvää aikaa opetella yhteisiä säveliä joukkueen kanssa puolin ja toisin, kertoo Eronen.

Täksi kaudeksi Tahkon Leidit sai neljä täsmävahvistusta joukkueeseen, ja täten joukkue lähti kauteen luottavaisin ja innostunein mielin. Hyvinkääläiset tekivät tietoisen ratkaisun talvi- ja kevätkaudella, eivätkä pelanneet montaakaan harjoitusottelua.

– Edelliskaudella pelejä tuli ennen sarjan alkua todella paljon – jopa ähkyyn asti. Halusimme välttää saman sudenkuopan ja varmistaa, että lataus on kauden ensimmäisissä otteluissa äärimmäisen kova. Pelasimme ainoat harjoitusottelumme superpesisjoukkueita vastaan ja saimme tuntuman siitä, mitä tuleman pitää.

Tahkon Leidien menestys perustui vahvaan roolitukseen, jossa jokaisen pelaajan henkilökohtaisia ratkaisuja hiottiin runsaasti läpi hallikauden. Joukkueen viimeiset pelilliset hionnat tapahtuivat etelän leirillä Fuengirolassa, jossa pelisysteemiin haettiin rutiinia.

– Meidät erotti muista joukkueista se, että pelimme oli hyvinkin valmista sarjaan lähdettäessä. Teimme myös ison pohjatyön ennen ja jälkeen jokaisen ottelun, joten oli helppo lähteä pelaamaan, kun oma peli oli kuosissa ja tiesimme, mitä vastustajalta odottaa.

Kuva: Lasse Wirzenius

Tahkon Leideissä tärkeässä roolissa pelasi seuran oma kasvatti Titta Siilin, joka on todellinen moniosaaja joukkueessa. Määrätietoinen harjoittelu ja rautainen asenne ovat tuoneet hänelle jo muun muassa kolme B-tyttöjen Itä-Länttä. Tällä kaudella Siilin pelasi ulkokentällä kopparina, mutta on aiempina vuosina pelannut useammallakin pelipaikalla. Sisäpelissä hän pystyy myös hoitamaan roolin kuin roolin.

– Peliin valmistavissa treeneissä teen usein eri asioita, jos tiedän, että roolini on muuttunut. Pitää kuitenkin muistaa, että monet hyvät lyönnit käyvät moneen eri tilanteeseen, kunhan niitä suorittaa laadukkaasti. Omien vahvuuksien kautta pyrin pelaamaan roolista riippumatta, kertoo Siilin.

Hyvinkääläisten sisäpeli oli tehokasta tällä kaudella – siitä kertoo myös tehtyjen juoksujen sarake, joka näyttää komeasti kolmea sataa juoksua. Ulkopelikin oli rautaa joukkueen päästäessä vain 113 juoksua sarjassa.

– Meillä on sisäpelissä laaja osaaminen, ja jokaisella pelaajalla on kokonaisuuden kannalta tärkeä tehtävä. Pystymme myös pelaamaan monesta kohtaa, eikä koko paketti kaadu, jos jollain on huono päivä. Ulkopelimme on parhaimmillaan tiivistä, nopeatempoista ja kommunikoimme kentällä hyvin. Ulkopelissä on oltava myös tietynlainen agressiivisuus – mitään ei saa antaa näin kovissa sarjoissa ilmaiseksi, analysoi Siilin.

Kakkospelinjohtaja Erosen mukaan, nousu Superpesikseen on palkinto pitkään tehdystä hyvästä työstä, eikä se ollut joukkueelle missään vaiheessa itsestäänselvyys. Hän hehkuttaa myös joukkueen ykköspelinjohtajaa Iiro Haimia hyvin tehdystä työstä.

– Iiron sitoutuminen ja ammattimaisen työtavan tuominen mukaan joukkueeseen on ollut iso tekijä näiden kahden viime vuoden aikana. Kun laitettiin kaikki likoon – on tulos sen mukainen, päättää Eronen.

Janne Ritari
Päätoimittaja

Lukijoiden kommentit